Ertebøllefår bør læmme uden hjælp
Nu starter den mest spændende tid: Læmningen.
Ertebøllefår klarer heldigvis (næsten) altid læmningen selv. Det er spændende at komme ud om morgenen eller hjem fra arbejde og se, hvem der nu har fået lam – har yndlingsfåret fået tvillinger? Lammene har meget forskellige aftegninger – nogle er hvide, andre er plettede, andre igen helt sorte og nogle er brune. Som regel er det kun et eller to (unge førstegangs læmmere) får pr sæson, som skal have hjælp til læmningen. Ertebøllefårene er oftest helt selvhjulpne og det er en kæmpe fordel, når man har fuldtidsjob ved siden af fåreavlen.
På dette tidspunkt fordrer vi stadig med wrap og hø, men man kan også give tilskudsfoder ved siden af. Husk at sørge for mineraler.
Som regel sættes får med tvillinger og unge uerfarne får-mødre ind i en læmmeboks et par dage, hvorefter de bliver lukket ud på græs med mulighed for læ. Når der er godt gang i lam og græs lukkes får og lam ud på græsarealerne igen.
Det er forskelligt om avlere har Ertebøllefår til at læmme inde eller ude. Hvis de læmmer ude, er det vigtigt at fårene har mulighed for at søge læ og at man er sikker på, at der ikke er lammespisende ræve i nærheden (her taler jeg af bitter erfaring)
Skrevet af Anne Becher